Znamo da odmora nikad dosta i da biste, koliko god da on traje, voleli “bar još nekoliko dana”, ali obaveze zovu i ne mogu se izbeći. Samo jedna od četiri osobe vrati se sa odmora sveža, a oko 80 posto njih nakon odmora pati od stanja koje se zove post holiday tension. Ovo stanje karakterišu glavobolja, nezainteresovanost, nedostatak koncentracije i neraspoloženje. Zato je bitno da povratak na posao posle odmora učinite što bezbolnijim i sebi, ali i kolegama.

bruce-mars-FWVMhUa_wbY-unsplash

Nudimo vam nekoliko saveta kako da vam povratak na posao nakon odmora bude što manje stresan:

Pametno isplanirajte povratak na posao

– nemojte se vraćati na posao odmah nakon odmora. Svakome je potrebno par dana da se “vrati u realnost”, isplanirajte odmor tako da nakon putovanja imate par dana tokom kojih ćete se naspavati i vratiti u prvobitni tempo i tako izbeći veliki stres. Prvog dana na poslu ne preuzimajte na sebe previše, započnite dan onim stvarima koje volite da radite, odredite prioritete i lagano se vraćajte u svoju randu svakodnevicu.

Ojačajte svoj imunintet

– nakon opuštajućeg odmora, uživanja u prirodi, suncu… na kome niste mnogo marili za telefon (sem da se slikate), treba se vratiti u realnost u kojoj on ne prestaje da zvoni, treba misliti na rokove, poslovne sastanke i odluke. Takve stresne situacije mogu značajno uticati na slabljenje vašeg imuniteta, pa vam zato preporučujemo da pored rokovnika uz sebe imate i Vitamin C, koji će vam ojačati imunitet, ali i pomoći da budete skoncentrisaniji na poslovne obaveze.

Iskoristite ono najbolje od odmora

– pre odmora često smo prezasićeni i za mnoge stvari nemamo više ideja. Odmor je tu da nam pomogne da se “restartujemo” i da opušteni i rasterećeni razmišljamo o mogućim rešenjima. Vratite se na ono što niste mogli da rešite pre odmora, videćete da će vam sigurno neka sveža ideja pasti na pamet. Ponesite svesku i olovku na odmor i zapisujte sve što vam je na umu.

Napravite više kratkih pauza u toku dana

– niko od vas ne očekuje da punom parom počnete da radite prvog dana. Zaboravite na multitasking i prekovremeni rad bar prvih nekoliko dana. Napravite sebi plan da uradite jednu po jednu stvar i između njih pravite više kraćih pauza. Na taj način ćete biti opušteniji i imaćete više energije.

Produžite odmor posle posla

– prvog radnog dana nemojte ostajati duže na poslu. Isplanirajte da se posle radnog vremena prošetate ili vidite sa dragim ljudima kojima ćete pokazivati slike sa odmora, jer uspomene na letovanje produžiće vaše uživanje. Druženje možete organizovati na svom omiljenom mestu gde se osećate opušteno i lepo.