pet-saveta-za-lakse-varenje-1

Nakon bogatih trpeza, maminih preukusnih kolača kojima ne možemo odoleti, neizbežnog hrskavog pečenja i raznih drugih iskušenja, dolazi period kada nas, više nego ranije, muče stomačni problemi, a neretko i višak kilograma 🙂 . Zato u januaru poželimo da „lakše dišemo“ i da pomognemo našem sistemu za varenje.  Ovog puta dajemo vam pet konkretnih saveta kako da poboljšate varenje, olakšate sebi nakon obilnog ručka, ali i predupredite slične probleme.

Konzumirajte namirnice koje su „prirodni sagorevači masti“.

One sadrže konjugovanu linoleinsku kiselinu, dosta proteina i vlakana, a neke od njih su – ljute namirnice i „jaki začini“ (ljuta papričica, cimet, kurkuma, đumbir), voće (kruške, grejpfrut, limun), losos, chia semenke, bademi. Redovnim vežbanjem i unosom zdravih hranjivih sastojaka brže ćete sagoreti masne naslage i rešiti probleme nadutosti,  kao i otežanog varenja. Ne zaboravite da i Vitamin C takođe ima veliki značaj u sagorevanju viška masti.

Jutro počnite sa toplom vodom i limunom.

Prerežite limun na četiri dela pre nego što ga iscedite u čašu s vodom. Najbolja je topla voda, a optimalnu temperaturu postići ćete mešanjem kipuće vode (2/3 šolje) i hladne vode (1/3 šolje). Kada većinu limuna iscedite u vodu, u čašu ubacite i koru, koju ste prethodno dobro oprali. Zašto kora limuna? U kori se nalazi celi spektar vitamina, minerala i vlakana, uključujući kalijum, kalcijum i Vitamin C. Svom organizmu pružićete i celokupnu detoksikaciju ako ovoj jutarnjoj rutini dodate i kašičicu Strong Nature Aktivnog uglja u prahu.

pet-saveta-za-lakse-varenje-2

Idite na jogu.

Joga pojačava cirkulaciju krvi prema digestivnom traku i na taj način oslobađa telo od toksina koji izazivaju konstipaciju. Pokušajte i sami – Lezite na leđa i potpuno opustite telo, savijte desno koleno i povucite bedro prema grudima. Isprepleteni prsti, malo ispod desnog kolena, podržavaju nogu, a leva noga ostaje u kontaktu sa podom. Duboko udahnite i potpuno ispunite pluća kiseonikom. Na izdisaj dignite glavu i ramena sa poda, a koleno približite nosu. Ostanite u toj poziciji nekoliko sekundi i na ponovni udisaj se vratite u početnu poziciju. Ponovite vežbu tri puta desnom i tri puta levom nogom.

Spremite „magični“ napitak.

U blender ubacite šolju seckanog svežeg ananasa, kašiku sveže izrendanog đumbira i pola šolje nemasnog jogurta. Izmiksajte i popijte.

Đumbir se hiljadama godina unazad koristi kao prirodni lek za ublažavanje mučnine, protiv povraćanja, gasova, gubitka apetita… Ananas sadrži enzime koji pomažu varenje, a jogurt sadrži neke vrste dobrih bakterija koje takođe pomažu kod varenja.

Pomozite organizmu nakon obilnog ručka

Ukoliko niste pripremili organizam za oblinije praznične trpeze ili ste se zahvaljujući kulinarskom umeću nekog ukućana ipak prejeli, dobro je kod sebe uvek imati Strong Nature Aktivni ugalj koji se može primeniti i odmah nakon ručka. Veoma brzo nakon uzimanja kapsula (posle 20 do 30 minuta) dolazi do olakšavanja tegoba varenja, a istovremeno će adsorbovati toksične materije iz organizma.

pet-saveta-za-lakse-varenje-3