Visoke temperature smanjuju motivaciju za vežbanjem u teretani i na otvorenom. Ali aktivnosti u vodi su druga priča. Osim što voda osvežava i relaksira, pola sata neke aerobne aktivnosti u njoj ima efekte kao 45 minuta aktivnosti na suvom. Plivanje, akvabik i drugi sportovi u vodi donose mnogo blagodeti zdravlju, kondiciji i raspoloženju.

MIŠIĆI

• Pokreti u vodi su otežani jer voda stvara čak 12 puta veći otpor od vazduha. Celo telo se aktivira, mišići rade više što doprinosi njihovom jačanju. Osim toga, dobijaju tonus i definiciju, pa će vam pogled u ogledalo izmamiti osmeh, a boravak na plaži doneti više zadovoljstva i sigurnosti.

ZGLOBOVI

• Plivanje prija svima, a posebno onima koji imaju probleme sa zglobovima jer povećava njihovu pokretljivost i elastičnost i umanjuje bol. Ukoliko ste imali neku povredu, budite sigurni u brži oporavak.

SRCE

• Plivanje jača mišiće grudnog koša, ali i najvažniji i najvredniji mišić u našem telu – srce. Tokom plivanja, srce brže pumpa krv, cirkulacija je poboljšana, a to pozitivno utiče na zdravlje kardiovaskularnog sistema, ali i na kondiciju.

PLUĆA

• Penjanje uz stepenice ili hod uzbrdo vas umara? Plivanjem ćete ojačati pluća i povećati njihov kapacitet.

MRŠAVLJENJE

• Obično je asocijacija na mršavljenje intenzivna fizička aktivnost. Ko kaže da mora biti naporno i teško? Čak i lagano plivanje doprinosi potrošnji kalorija, a energičnim ćete sagoreti više nego što biste postigli trčanjem ili vožnjom bicikla.

Odlazak na bazene i more, nažalost, može dovesti do urinarnih infekcija, ali to nije razlog da odustanete od plivanja. Pravilna higijena i Urofit brusnica čuvaju zdravlje urinarnog trakta.

Podsećamo vas da voda propušta UV zrake i olakšava dobijanje opekotina, pa dobro pripremite kožu za izlaganje suncu.

Bilo da ste na moru ili bazenu, plivajte. Ako ne umete, naučite. Boravak i aktivnosti u vodi vam pomažu da budete rasterećeni, a aktivni i zdravi. Sasvim dovoljno razloga da budu vaš izbor tokom cele godine, ne samo na letnjem odmoru.