Da li i vi pomislite – Ako vidim još jednu rusku salatu, srušiću se. Obično tako bude posle praznika. Tromost tela, bez motivacije za bilo kakvom aktivnošću osim šetnje od trpezarijskog stola do kauča. E pa, tim danima je sada došao kraj, samo još treba mozak i telo da to saznaju. A kako to da učinite što bezbolnije, pročitajte u nastavku.

Sređivanje ličnog prostora

Ako ste bili na putovanju više dana, kuća će pri povratku delovati prilično tiho i mračno. Čim se malo odmorite od puta, probajte da raspremite, usisate, otvorite prozore – osvežite prostor. Protresite jastuke, zamenite posteljinu – to će vam dati novu energiju. Uveče upalite sveće i vratite kući onu vašu domaću atmosferu, naravno, ukoliko volite mirišljave sveće.

Savet je i da raspakujete kofer što pre, odnosno, u prvoj nedelji nakon povratka. Spakovan kofer će vas uvek podsećati na odmor koji se završio i na kom ste želeli da ostanete.

Vraćanje rutini spavanja

Ovaj deo je veoma važan. Sigurno ste poremetili dnevni ritam tokom odmora, jer ste mogli kasnije da ustajete, pa ste se kasno uveče družili sa prijateljima ili gledali film. Sada, pored toga što posao dolazi kao redovna dnevna aktivnost, morate da se vratite i starom vremenskom ritmu.

Neki od trikova može biti da legnete sat vremena ranije nego što biste inače legli i obavezno navijete alarm ili njih nekoliko, takođe, malo ranije. Na ovaj način dajete sebi vremena da se prilagodite.

Ako imate problem sa spavanjem ili vam se javlja anksioznost predveče, razmišljate previše o problemima pred spavanje, onda vam preporučujemo Antistres formula noć. Uz pomoć nje telo će se umiriti i lakše ćete utonuti u san.

Promena ishrane

Već smo pomenuli onu rusku salatu. Isto se odnosi i na pečenje, kolače, suhomesnato i slično. Uživali smo u raznim đakonijama, ali treba se vratiti balansiranoj ishrani, da ne bismo napravili zdravstvene probleme.

Ipak, najgore što možete da uradite je da napravite radikalan rez, odnosno, da prestanete da jedete. To njie potrebno. Potrebno je da stavite sveže povrće na tanjir, da pijete više vode u toku dana i smanjite unos ugljenih hidrata, jer je on bio povećan. Dovoljno je samo tri do četiri dana da se organizam opet priseti balansirane ishrane, a vi osetite lakšim i poletnijim.

Najbolje bi bilo ako imate vremena da osmislite tačne obroke koje ćete jesti u toku dana i da ih pripremite unapred. Na taj način ćete se najlakše držati plana ishrane.

Povratak poslu

Ono što je najzahtveniji zadatak je vratiti se poslu. Važno je da date sebi vremena i napravite prioritete. Sigurno ne možete odraditi sav nakupljeni posao odjednom. Savet je da prvu radnu nedelju ostavite opuštenijom, sa manjim i kraćim zadacima koji su hitniji, bez dugačkih i teških sastanaka.

Posle nekoliko dana ćete već biti u starom ritmu rada i dolaziće vam prirodno. 

Još jedan trik kojim se možete poslužiti je da pravite male pauze nakon sat vremena. Ako radite kancelarijski posao, ustanite od stola na par minuta, protegnite se, popijte čašu vode, soka ili pojedite neku voćku. Na ovaj način ćete razdrmati mišiće i napraviti odvojene celine u radu, koje je lakše odraditi nego jednu celinu od 8 sati.

Nadamo se da su vam ovi saveti pomogli, a vi nam pišite koji su vaši trikovi za povratak u rutinu koji su vam se do sada pokazali najefikasniji!