Školsko zvono će se uskoro opet oglasiti i najaviti početak nove školske godine. Koliko u trenucima poslednjih priprema za novi početak razmišljate o tome da je, pored đačke torbe i školskog pribora, i imunitet dece potrebno pripremiti za izazove boravka u kolektivu i smene godišnjih doba koja nas uskoro očekuje?

IMUNITET – SUPERHEROJ

Imunitet je kao zaštitni oklop koji štiti telo od mikroorganizama koji su uzročnici raznih prehlada, gripa, i drugih bolesti. Na vama je da se pobrinete da vaša deca izgrade jak imuni sistem. Iako se virusi prehlade najčešće šire dok deca provode vreme u vrtiću ili školi, „stakleno zvono“ nije rešenje. Šta onda učiniti da do prehlade ne dođe ili da je dete lakše prebrodi?

KREIRAJTE DECI ZDRAVE NAVIKE U ISHRANI

Da li vaše dete doručkuje pre nego što ga ispratite u školu? Šta mu servirate? Najbolje je da doručak bude najkasnije sat vremena nakon ustajanja. Hrana poput belog hleba, grickalica i slatkiša sadrži slobodne radikale koji oštećuju imune ćelije, pa im umesto brze i nutritivno siromašne hrane, ponudite zdraviji doručak i užinu. Voće sadrži bioflavonoide i antioksidanse koji sprečavaju razvoj bolesti, tako da će banana ili jabuka biti mnogo bolji izbor. Imajte na umu da ste vi uzor svojoj deci, pa ako imate zdrave navike, veća je verovatnoća da će ih i oni usvojiti. A uz malo mašte i kreativnosti prilikom aranžiranja hrane, deca će smazati zdrav obrok.

VITAMINI

Vitamini i minerali jačaju imunitet tako što neutrališu slobodne radikale, tj. nestabilne molekule kiseonika. Ukoliko organizmu nedostaje neki od važnih vitamina poput vitamina C, A i E ili minerala kao što su magnezijum, cink, gvožđe, selen, bakterijama i virusima je mnogo lakše da se razviju i utiču na imuni sistem. To je još jedan od razloga zašto je ishranu deteta važno obogatiti svežim i orašastim voćem, povrćem, integralnim žitaricama.

 

DOVOLJNO SNA ZA DOBAR IMUNITET

Za pravilan razvoj i očuvanje imunog sistema neophodan je san. Verovatno ih je tokom raspusta bilo teško nagovoriti na raniji odlazak u krevet, ali sada je važno uspostaviti rutinu spavanja. Dovoljno sna je neophodno za odmor, pravilan rast i razvoj, ali i dobar imunitet. Ako je vaše dete predškolskog uzrasta, potrebno mu je 10 sati sna, dok bi deca školskog uzrasta trebalo da spavaju 8 sati.

Uz sve navedeno, i zdravo okruženje, ljubav i druženje  povećavaju odbrambene snage organizma deteta. Priuštite mu to i gledajte kako raste zdravo, jako i srećno.