Jedan običan jesenji dan može početi sunčanim jutrom, ali kišovitim popodnevom, a za kraj dana možemo očekivati i jake udare vetra. Zašto je ovo važno za nas? Da bismo vas podsetili da je u ovakvim vremenskim prilikama poželjno imati jak imunitet, spreman na odbranu. Pre nego što se razbolite i na snagu stupe lekovi, mi imamo par saveta kako da na prirodan način ojačate svoj imuni sistem i pripremite se za hladne dane koji dolaze.

Jedite sezonsko voće i povrće

Sada je vreme za povrće koje dolazi iz zemlje – krompir, šargarepa, cvekla, luk itd. Sveže povrće sadrži najveću količinu nutrijenata i zbog toga je uvek preporuka da na taj način pravite plan ishrane. Osim toga, mnogo je ukusnije kada je sveže.

Kuvana jela, poput domaće supe i pasulja su obavezna na jesenjem meniju. Sada nije trenutak da mislite na dijetu, nego da budete zdravi tokom zime. Hrana nam daje neophodnu energiju i zahvaljujući njoj funkcionišemo u toku dana. Ako pravite balansirani plan ishrane sa ovim namirnicama, svakako ćete imati dobru liniju. To znači – smanjiti količinu i vrstu hleba koju jedete uz pasulj, a povećati količinu sveže kupus salate.

Probiotici

Stomak i imuni sistem su povezani, i to jako. Kada nam je stomak dobro i kada nemamo problema sa varenjem, tada je i imunitet jak. U suprotnom, nije. Preporuka je imati u obrocima namirnice bogate probioticima, kao što je jogurt, koji se može kombinovati sa ovsenim pahuljicama i čia semenom. Nekim ljudima ova hrana najviše prija i uzimaju je tokom cele godine.

Ukoliko imate trenutne probleme sa stomakom, pojeli ste više nego što je trebalo, ili sumnjate da neka namirnica nije bila baš potpuno ispravna, uvek savetujemo da popijete aktivni ugalj i izbacite toksine iz sebe.

Usporite i odmorite

Jesen je vreme kada usporavamo i ušukavamo se u svoje domove. Tu smo slični životinjama koje se spremaju za zimski san. Prosto, naš sistem se gasi i želi da odmori. Ukoliko vam telo i um šalju ove signale, poslušajte ih i odvojite vreme za sebe. U redu je ukoliko vam se ne troši energija na izlaske ili vam se spava malo više.

Mentalno zdravlje je takođe povezano sa imunitetom, i kada vodimo računa o njemu, onda se osećamo i fizički bolje.

Iskoristite lepe dane

Kada vidite da je napolju lepo vreme, obavezno izađite, ukoliko vam to obaveze dozvoljavaju. To je prirodan način da upijete vitamin D, koji je veoma važan za jačanje imuniteta. Tokom jesenjih i zimskih dana, ovakvih prilika nema mnogo, pa je dobro iskoristiti ih onda kada je to moguće. 

Pored sunčevih zraka, vitamin D se nalazi i u hrani bogatoj mastima, kao što su riba, jaja i pečurke. Zahvaljujući vitaminu D, bolje spavate, jer sunčevi zraci pospešuju i proizvodnju melatnonina, koji zapravo pomaže da zaspite. Ukoliko sumnjate da imate nedostatak ovog vitamina, predlažemo da uradite test i u dnevnu rutinu uvrstite suplementaciju, jer ukoliko postoji značajniji manjak, ne možete ga nadomestiti samo ishranom.

Ne zaboravite na vitamin C i Cink

Vitamin C je snažan antioksidant koji pomaže proizvodnju belih krvnih zrnaca, a ona su glavna i odgovorna linija odbrane kada infekcija nastupi. Tokom jeseni, hrana preko koje najčešće unosimo ovaj vitamin su citrusi, crvena paprika i brokoli.

Sa druge strane, cink nikako ne treba zaboraviti, jer nam on pomaže pri oporavku, kada do prehlade dođe. Najveći uticaj ima kod vraćanja imunog sistema u normalno funkcionisanje, što je veoma značajno prilikom infekcija. 

Zbog toga se oba često kombinuju u suplementima za imunitet, ali naravno, preporučujemo da ih uvek uzimate i kroz ishranu, jer dijetetski suplementi nisu zamena za zdrave i balansirane obroke.