Da li ste, dok ranoranioci piju svoju kafu, doručkuju i uživaju u jutru, vi još jednom odložili alarm i poželeli da produžite mir i spokoj koji osećate dok ste u krevetu? To je izazvalo niz lančanih događaja – ne stižete da se doterate, auto neće da upali, kasnite na posao i nervirate se. Šta mislite o sledećim idejama koje buđenje mogu učiniti zanimljivijim a vaš dan daleko boljim?

ŠTA JEDETE PRE SPAVANJA?

  • Ne preporučuje se odlazak na spavanje praznog ili prepunog stomaka, jer ni jedna ni druga varijanta ne garantuju dobar san. Zato je poželjno da vodimo računa o tome šta večeramo. Slatkiši, brza hrana puna masti, kao i meso koje sadrži dosta kalorija, uznemiriće organizam i ugroziti kvalitet vašeg sna. Kafa pre spavanja, koja zbog prisustva kofeina stimuliše rad srca i mozga i alkohol, koji se brzo metaboliše u organizmu, učiniće da vaš san bude isprekidan i nemiran. A rano buđenje će biti lakše ako ste spavali čvrsto i kvalitetno.

DOVOLJNO SNA

  • Našem telu je potrebno 7 do 9 sati sna kako bismo se odmorili i ,,napunili baterije’’ za novi dan. Ako ranije odemo na spavanje, veća je verovatnoća da ćemo se ujutru lakše probuditi.

DANAS JE NOVI DAN

  • Probudite se sa pozitivnim mislima o tome koliko dobrih stvari će vam rano buđenje doneti. Neka vam u tome pomogne alarm koji će zvoniti nekom prijatnom melodijom, omiljenom pesmom, ili glasom drage osobe. Videćete kako ćete biti raspoloženiji!

RAZMAZITE SEBE

  • ,,Treba naglo prekinuti pospanost’’, sigurno se sećate ove rečenice iz kultnog filma ,,Lajanje na zvezde’’. To je u redu ako u toku rada ili učenja počnete da se osećate pospano i umorno. Međutim, ujutru sebi možete dozvoliti par minuta laganog buđenja i leškarenja, dubokog disanja, kako bi se mozak probudio. Vesti i zbivanja na društvenim mrežama ostavite za kasnije. Prvo poželite sebi dobro jutro.

VODA KAO OSVEŽENJE

  • Voda je vrlo važna za hidrataciju i opšte stanje našeg organizma. A čaša vode ujutru će vas razbuditi i osvežiti. Pored toga, ova navika doprinosi detoksikaciji organizma, debelom crevu omogućava da bolje apsorbuje hranljive materije i ubrzava metabolizam. Ukoliko se tuširate ujutru, činite to hladnijom vodom koja će pomoći da imate više energije, ali i zdraviju kožu i kosu.

PROBUDITE ČULA

  • Esencijalna ulja neki ljudi koriste kako bi brže utonuli u san. A da li ste znali da vam neki mirisi mogu pomoći da probudite svoja čula? Miris citrusa, ruzmarina ili eukaliptusa na primer, će stimulisati mozak, učiniti vas energičnijim i koncentrisanijim, a upravo to vam je na poslu i potrebno.

JUTARNJE RAZGIBAVANJE

DORUČAK

  • Kafa nas može probuditi i stimulisati rad mozga, ali setite se da je hrana naše gorivo i pripremite sebi zdrav doručak. Ugljeni hidrati i proteini nam omogućuju dovoljno snage za svakodnevne aktivnosti i obaveze. Ovsene pahuljice, jaja, jogurt, ali i voće neki su od izbora kojima bi trebalo otpočeti dan.

Pretvorite rano ustajanje u svoju prednost, svojih ,,5 minuta’’ i jedan opuštajući čin. Jednom kada usvojite nove navike, dani će počinjati sasvim drugačije, a vi ćete biti energičniji, raspoloženiji i zadovoljniji. Vredi pokušati.