Teška hrana tokom zime i silnih praznika ume da uspori naš metabolizam. Još ako po prirodi imamo sporiji metabolizam, sa prvim naznakama proleća počinjemo da brinemo kako ovaj problem da rešimo. Mnogi ne znaju da je moguće metabolizam ubrzati na prirodan način, a evo i kako.

brooke-lark-209708-unsplash

Za početak, važno je da razumemo da je svako od nas drugačiji i da ima jedinstvenu bio-hemijsku strukturu organizma. U njemu se nalaze milijarde energetskih loptica, koje su poznate kao mitohondrije. One su nam od izuzetnog značaja, jer stvaraju gorivo za naše čitavo telo. Mali čas biologije: mitohondrije funkcionišu tako što kiseonik koji udišemo i hranu koju jedemo u toku dana, pretvara u energiju.

E sada, zašto mi sve vreme pričamo o mitohondrijama i kakve veze one imaju sa metabolizmom? Ukoliko su mitohondrije efikasne one dovode do optimalne potrošnje kalorija u organizmu, što dalje dovodi do brzog metabolizma. Ipak, postoje mitohondrije koje nisu efikasne, i one, nažalost, ne uspevaju da sagore kalorije koje unesemo, što dovodi do sporog metabolizma.

Genetika ima svoj uticaj

Nešto od ovih stvari je genetski predodređeno, odnosno, to da li su naše mithondrije efikasne ili nisu, umnogome može zavisiti od naših roditelja i bližih rođaka. Ukoliko neko iz bliske porodice ima dijabetes tipa 2, vi imate 50% veće šanse da mitohondrije budu neefikasne. Važna napomena ovde je da možete biti mršavi, ali imaćete smanjenju mogućnost sagorevanja kalorija.

Ove predispozicije govore da imate veće šanse da postanete gojazni i u nekom stadijumu života dobijete dijabetes.

Kako ovo možete da rešite?

Ukoliko imate genetske predispozicije za neefikasne mitohondrije, veoma je važno šta jedete. Ukoliko jedete hranu punu šećera, veoma masnu i punu ugljenih hidrata, ili velike količine hrane u zimskom periodu, rafinisana ulja i slično, opterećujete svoje mitohondrije, pa one nisu u mogućnosti da sagore sve kalorije koje vi unesete.

wesual-click-1136560-unsplash

Sa druge strane, ni gladovanje nije ni približno dobro rešenje, jer je mitohondrijama potrebna hrana koju će proslediti vašem telu, kako bi ono ostalo vitalno i zdravo.

Za optimizovanje energetskih stanica u telu potrebno je da jedete pravu hranu, a evo i koje namirnice spadaju tu.

Zdrave masti su jedan od načina da poboljšate rad svojih mitohondrija. Ovde spadaju avokado, orašasti plodovi, kao i masnije ribe. Ove namirnice će doprineti optimizaciji vašeg organizma i ako uvedete samo njih već ćete osećati da ste lakši i da vam obroci ne padaju teško. Takođe, jedan od glavnih saveta je da izbacite rafinisana ulja i započnete konzumaciju kokosovog ulja.

Izbegavajte bele namirnice, svi smo već čuli za čuvene četiri bele smrti, i trudite se da vam tanjir bude kolorizovan. Sveže voće i povrće, koje je bogato vlaknima je sjajan izbor za ubrzavanje metabolizma. Tražite povrće koje su u sebi sadrži antioksidante, jer ono odlično utiče na mitohondrije i izaziva dobru reakciju.

Ne opterećujte se konstantno količinom hrane koju ste pojeli, već uvek razmišljajte da ta hrana koju unosite u organizam bude kvalitetna, ne i koliko kalorija ima. Veoma je važno da ne gladujete kada promenite način ishrane, već da jedete lepo i kvalitetno u optimalnoj količini koja je potrebna vašem telu.

Fizičku aktivnost ne možete da zaobiđete

Pored ovih dobrih namirnica, koje pospešuju rad mitohondrija, fizička aktivnost i duge šetnje su sjajan način da probudite i razmrdate telo. Pratite ritam svog tela i kada dostignete određeni nivo, trudite se da pomerate granice i ulazite u veću kondiciju. Vežbe snage mogu da stvore nove mitohondrije u vašem telu, tako što mišići dobijaju novu strukturu. Neverovatno, je l da?

low-years-122568-unsplash

Posle dobre fizičke aktivnosti, potreban vam je dobar san. Manjak sna dovodi do brojnih zadrastvenih tegoba, a dobar san ubrzava vaš metabolizam i reguliše redovno varenje. Ukoliko vam je potreban i dodatni suplement za dobro varenje, Strong Nature aktivni ugalj je već postao broj jedan kod mnogih osoba koje imaju ovaj problem. Pokušajte da uvrstite ove savete u svoju svakodnevnicu i javite nam rezultate!