Odmorno telo je snažno i vitalno, a odmoran um fokusiran i inventivan. U neka ranija, sporija vremena bilo je lakše odmoriti se. Danas nas mnogo toga troši, a često se i sami precenjujemo pa smo hronično umorni, iscrpljeni, neraspoloženi… Produženi vikend pred nama je prva u nizu prilika za kvalitetan odmor pred nove radne izazove. Evo nekoliko korisnih saveta:

ODMOR JE VAŽAN

Možda ste previše umno i telesno ispcrpljeni da bi vam produženi vikend bio dovoljan da napunite baterije. Ipak, iskoristite priliku za predah na najbolji način. Dajte odmoru na važnosti baš kao što to činite poslovnim obavezama. Dugujete sebi offline status i vreme bez telefona i računara, bez proveravanja elektronske pošte, ali i naloga na društvenim mrežama.

SPAVAJTE

San obnavlja energiju, osvežava, ulepšava. Ali kasnije ustajanje vikendom, osim što skraćuje dan za aktivnosti koje volimo i za koje radnim danima nemamo vremena, remeti unutrašnji sat i čini da se osećamo umorno i tromo. Zato vreme buđenja tokom (produženog) vikenda ne treba značajno da odstupa od onog tokom radne nedelje. Iskoristite neradne dane za kratku popodnevnu dremku – prijaće vam, a neće uticati na noćni san.

USPORITE

Umor i pri najmanjem fizičkom naporu, promenljivo raspoloženje, kognitivne poteškoće su signali kojima nam telo govori da smo pri kraju snaga. Malo planiranja donosi mnogo koristi! Odredite prioritete i odlučite da potrošnju energije usmeriti samo na najvažnije.

UMANJITE PRITISAK

„Uskočiti“ iz relaksiranog vikenda u užurbanu radnu nedelju je dokazano stresan događaj za um i telo, naročito za srce i krvni pritisak. Prvog radnog dana nakon pauze navijte sat malo ranije i, umesto da ustajete u poslednjem trenutku, posvetite nekoliko minuta disanju kako biste stabilizovali krvni pritisak i ublažili napetost.

Zato što se energija obnavlja odmorom, prilike za odmor su suviše dragocene da bi se olako propuštale. Iskoristite ih da kvalitet odmaranja podignete na viši nivo.