Hrana se često uzgaja na zemljištu osiromašenog mineralnog sastava pa je i unos hranljivih materija bitno redukovan. A našem telu ne promiču ovi propusti i žudnjom za određenom vrstom hrane signalizira šta mu nedostaje. Osim toga, mnogi u hrani traže rešenje za emotivne probleme.

ŽUDNJA ZA SLATKIŠIMA

Slatkišima ne možemo odoleti kada organizam pokušava da se izbori sa intenzivnim pritiskom ili mu treba dodatna energija. Umesto da posegnete za slatkišima, izađite u šetnju jer ona redukuje želju za njima. A možda ste u sveopštem metežu ubrzane svakodnevice zaboravili na svoj „la dolce vita“? Zato, zastanite odlučno i bez griže savesti. Podsetite se šta je to što vas opušta i veseli jer takve aktivnosti imaju moć da smanje nivo stresa koji je okidač žudnje za slatkišima.

ŽUDNJA ZA ČOKOLADOM

Za čokoladom žudimo kada nam je potrebno da se osećamo bolje. Naime, čokolada povećava nivo serotonina, hormona sreće, pa i ne čudi velika sklonost ka njoj kada čeznemo za ljubavlju, prihvatanjem, podrškom. Ali žudnja za čokoladom može da bude signal nedostatka magnezijuma, a on je neophodan za mnoge telesne funkcije – od regulacije krvnog pritiska i šećera do pravilnog rada mišićnih i nervnih ćelija. Stresne situacije povećavaju potrebe organizma za magnezijumom. Rešenje na kratak rok može biti čokolada sa većim sadržajem kakaoa. Ili razgovor sa bliskom osobom uz kakao napitak. Za trajne efekte potrebno je da pronađete u sebi izvor neprijatnih emocija i suočite se sa njima.

ŽUDNJA ZA SLANOM HRANOM

Ishrana siromašna kalcijumom izaziva želju za slanom hranom. I stresom izazvan disbalans hormona traži mnogo slanih zalogaja koji pomažu da se osećamo rasterećenije. Pronađite svoju strategiju protiv stresa, a njen neizostavni element je redovan i kvalitetan san. Zapišite emocije, smanjite očekivanja, naučite da kažete „ne”, budite fleksibilniji… U meri u kojoj budete posvećeni jačanju svog psihološkog imuniteta, želja za slanom hranom će se smanjivati.

ŽUDNJA ZA LJUTOM HRANOM

Nedostatak cinka stvara osećaj umora pa se povećava potreba za pikantom hranom. A možda vam je potrebno da „začinite” život pozitivnim promenama ili ljutim ublažavate neku emocionalnu bol? Odgovori su u vama.

ŽUDNJA ZA MASNOM HRANOM

Razlog zbog koga žudimo za masnom hranom (ali i gaziranim pićima) je nedostatak kalcijuma, a ne treba naglašavati njegov značaj za zdravlje kostiju i zuba, ali i pravilno funkcionisanje mišića i nervnog sistema. Potražite ga u mleku, siru, susamu, zelenom povrću, bademima…

Pričamo o hrani, pa zašto da nam kuvanje ne bude inspiracija? Jer ono podrazumeva poznavanje namirnica, pažljivost, invetivnost, prisutnost. Upoznajmo sebe, vratimo fokus na ovde i sada, negujmo ljubav prema potrebama i emocijama, svojim i ljudi na našem putu. Tek tada problemi dobijaju rešenja. Ali ona prava. Ne maskirana u hrani.