Naše telo je teren neprestanog duela slobodnih radikala i antioksidanasa. Prvi, kao neumorni ofanzivci, su izazov za snagu antioksidantne odbrane od koje zavisi dobro zdravlje i lep izgled.

SLOBODNI RADIKALI

Neki slobodni radikali su neizbežni jer su nusproizvodi metaboličkih procesa koji nam omogućavaju život (disanje, rad mišića i imunološkog sistema…). Ima i onih koji su posledica okruženja u kome živimo – stres, izloženost zagađenju i UV zracima. A za neke smo odgovorni svojim izborima – pušenje, konzumiranje nezdrave hrane, naporno vežbanje… Ukoliko ih ima previše, slobodni radikali su pretnja zdravlju i lepoti. Ovi molekuli kiseonika reaguju sa materijama koji izgrađuju ćelije u našem telu zbog čega se one oštećuju ili postaju nefunkcionalne.

ANTIOKSIDANSI

Kako se slobodni radikali uvek stvaraju, i antioksidantni sistem zaštite mora biti uvek na snazi. Uloga antioksidanasa je da stabilizuju slobodne radikale i ublaže efekte oksidativnog stresa, a to su propadanje ćelija i razvoj bolesti i prevremenog starenja kože. Telo proizvodi antioksidanse, a mi mu možemo pomoći svojim zdravim izborima. Rešite se loših navika poput pušenja i preteranog izlaganja suncu. Okrenite se svežoj, raznobojnoj, raznovrsnoj, uravnoteženoj ishrani jer će vam samo takva obezbediti dovoljno antioksidanasa, a oni udruženi imaju najveću moć.

ASTAKSANTIN

Antioksidansi su vitamini, minerali, enzimi, karotenoidi, flavonoidi, fenoli… Najsnažniji su karotenoidi, a među njima se izdvaja astaksantin. On je jedan od najmoćnijih danas poznatih antioksidanasa, nekoliko desetina ili stotina puta jači od vitamina E i beta karotena. Ima karakterističnu strukturu molekula koja mu omogućava da stigne do svake ćelije u organizmu i ispolji svoje snažno antioksidativno i antiinflamatorno delovanje.

KAKO OJAČATI ANTIOKSIDANTNU ODBRANU?

Kad god je moguće jedite neoljušteno voće i povrće, jer se sa ljuštenjem kore značajno smanjuje njihov ukupni antioksidantni kapacitet.

Ljubitelji kafe će sa osmehom dočekati naučnu potvrdu da je kafa napitak sa najviše potentnih antioksidanasa. Ipak, budite umereni u njenom konzumiranju.

Volite beli luk? Zavolećete ga još više jer je izvor bar 15 antioksidanasa.

• Začini ne treba samo da zauzimaju mesto na policama i budu dekoracija u vašoj kuhinji. Nadamo se da će vas činjenica da su najbogatiji izvor antioksidanasa podstaći da ih koristite više nego do sada.

Svoj život začinite umerenošću – to je tajni sastojak zdravlja i dugovečnosti.

Popravljanje štete koju nanose slobodni radikali zahteva naš angažman i promene na svim nivoima – od promene loših navika i reakcije na stresne stimulanse do izbegavanja štetnih uticaja iz okruženja. Nije fraza da je zdravlje najveće bogatstvo, a naša obaveza je da brinemo o njemu.