Srce ima svoj poseban dan – 29. septembar. Svake godine se ovog datuma obeležava Svetski dan srca kada je u fokusu podizanje svesti o prevenciji kardiovaskularnih oboljenja usvajanjem zdravih životnih navika. A srce i te kako zaslužuje da brinemo o njemu. Jer srce je život. Počinje da kuca kod šest nedelja starog embriona i od tada radi bez odmora. Srce troši velike količine energije u čijem stvaranju značajnu ulogu igra Koenzim Q10. Ono daje snagu celom telu. Srcem volimo i od srca se najlepše smejemo. Fizički i duhovni mir su uslovljeni njegovim pravilnim radom. Želite li da postanete član „Kluba zdravog srca”? Pratite smernice u nastavku. 

ZDRAVA ISHRANA 

Ishrana u velikoj meri utiče na kardiovaskularno zdravlje. Počnite da jedete prave stvari. Osetite ukus hrane bez aditiva, pojačivača ukusa, gaziranja. Započnite dan žitaricama od celog zrna, riba pripremljena u rerni je odličan izbor za ručak, mnogo salate, voćne užine, zeleni čaj za opuštanje, nekoliko kockica tamne čokolade…mnogo je načina da obradujete svoje srce. A to ćete postići i ako zaboravite na brzu hranu, gazirana pića i ostale namirnice bogate šećerima i lošim mastima.

FIZIČKA AKTIVNOST

Fizička aktivnost nema alternativu za zdravlje kardiovaskularnog sistema. Izaberite aktivnost koja vam prija, koja je dozirana jer samo takva ima blagotvorne efekte na zdravlje i održava motivaciju. Trčanje, plivanje, vožnja bicikla imaju odlične efekte na funkciju srca. Intervalni treninzi vremenom povećavaju efikasnost srčanog rada. Dizanje tegova poboljšava cirkulaciju u ekstremitetima što olakšava rad srca.

KONTROLA STRESA

Svaki korak se računa zato šetajte što više. Sa posla, u šoping, na pijacu… Ne samo da ćete podstaći srce i krvotok da bolje rade, već ćete razbistriti misli i uključiti se u sadašnji trenutak. Planirajte vreme za hobije i bliske osobe. Druženje izaziva lučenje hormona sreće, snižava stres i negativne efekte usamljenosti na pravilan rad srca i krvnih sudova. Prijatelj vašeg srca je Mega Omega jer sadrži optimalan odnos esencijalnih i neesencijalnih omega masnih kiselina.

Negujte vedrinu uma, u svakom danu nađite mnogo razloga za smeh. Smeh poboljšava cirkulaciju, smanjuje krvni pritisak, odlična je vežba za srce.

Putevi nastaju dok se krećemo po njima, napisao je Franc Kafka. Koračajte onima kojima vas srce vodi brinući o njegovom zdravlju malim promenama u svakodnevnim navikama.