Često od zainteresovanih potrošača dobijemo pitanje kako im određeni suplement može pomoći, da li mogu da ga koriste za određeno zdravstveno stanje i slično. Zbog toga smo došli na ideju da napišemo detaljniji tekst o tome šta su suplementi, šta od njih možete da očekujete, a šta ne. Zdravlje je možda najvažnija stvar o kojoj treba da brinemo, te se sa njim ne treba igrati ni eksperimentisati na sopstvenu ruku. U nastavku pročitajte informacije o suplementima – šta su, kada se koriste i kako nam doprinose.

Strong Nature -1770

Šta su suplementi?

Dijetetske proizvode ili suplemente danas u najvećoj meri čine vitamini, minerali, enzimi, lekovite biljke, amino kiseline, i drugi. Suplementi postoje u različitom obliku – mogu biti u kapsulama, u prahu ili u tabletama. Trenutno najpopularniji suplementi su oni koji u sebi sadrže vitamin D i E.

Vitamin D3 je novi proizvod u Strong Nature porodici, namenjen je očuvanju i jačanju kostiju. Osnovna fiziološka uloga vitamina D jeste regulacija koncentracije kalcijuma i fosfata u krvi. Pored ovih vitamina, najzastupljeniji suplementi među mineralima su kalcijum i gvožđe.

Proizvođač će uvek napisati preporučenu dnevnu dozu za koju će navesti da se ne sme prekoračiti. Drugačija doza se može dobiti u konsultaciji sa lekarom, gde on može prilagoditi dozu konkretno vama.

Suplementi su dodaci ishrani koji vam mogu pomoći da dobijete minerale i vitamine, koje ne uspevate da dobijete iz hrane. Dva razloga mogu postojati za to – ili se ne hranite dovoljno kvalitetnom hranom koja ima veću nutritivnu vrednost, ili je u pitanju globalni kvalitet hrane koji je opao zbog hiperprodukcije hrane.

Dakle, suplement nije lek i ne možete ga uzimati umesto terapije za određenu bolest, a nije ni zamena za raznovrsnu i nutritivnu ishranu.

Koliko su suplementi efektni?

Dnevni unos hrane mora biti na optimalnom nivou i bogat namirnicama koje imaju veću nutritivnu vrednost, one koje vas mogu nahraniti duži vremenski period.

Neka istraživanja su pokazala da suplementi mogu biti izuzetno povoljni po kompletno zdravlje osobe i pomoć pri kontrolisanju određenih zdravstvenih stanja. Vitamin D3 je odličan za tretiranje gubitka koštane mase. Ona tokom godina neminovno opada, ali to stanje možete držati pod kontrolom ako uzimate vitamin D3.

Nije svaki suplement za svakoga

Ipak, važno je da čitate deklaraciju na suplementu, jer na njoj piše ko ne treba da koristi taj suplement i koji mogu biti sporedni efekti dijetetskog proizvoda. Neželjeni efekti mogu da se pojave kada ljudi nesavesno koriste suplemente, odnosno, kada ih uzimaju kao zamenu za terpaiju ili kombinuju više suplemenata u isto vreme.

Na primer, suplementi se ne uzimaju pre ili posle operacije, jer mogu smanjiti efekat anestezije. Takođe, dijeteski proizvodi mogu biti kontraindikativni uz određenu terapiju koju je prepisao lekar, zbog toga je obavezno da se konsultujete sa lekarom oko uzimanja suplemenata, ukoliko već pijete terapiju. Uzmimo primer vitamina C – on je snažan antioksidant, ali može uticati na efekte hemoterapije.

Unošenje prevelike količine suplemenata, takođe, može dovesti do neželjenih efekata, jer uzimate više vitamina i minerala nego što vam je potrebno. Svi znamo da je manjak vitamina loš, ali nije cilj uneti preveliku količinu suplemenata, koja ne prija našem organizmu.

Na svakom Strong Nature proizvodu je napisano da nije namenjen za trudnice doilje i decu, osim proizvoda koji su napravljeni konkretno za decu, poput Strong Kids Immuno napitka. Razlog je što suplementi nisu testirani na trudnicama, doiljama i deci.

Pitajte nas

Uvek kada ste u nedoumici da li je određeni suplement za vas, jer pijete neku od terapija, možete nas slobodno pitati, tako što ćete nam se javiti na našim Facebook i Instagram stranicama, ili nas pozvati na 011/3317-711.

Mi ćemo se potruditi da vam maksimalno pomognemo, ali je veoma važno i da se konsultujete sa svojim lekarom, koji vam je terapiju prepisao.