Da li ste znali da je štitna žlezda odgovorna za to koliko vam brzo kuca srce ili koliko brzo sagorevate masti i kalorije? Ovaj organ u obliku leptira je veoma važan, posebno za žene. On proizvodi hormone, a problem nastaje kada se to dešava premalo ili previše. Ovi hormoni određuju koliko ste umorni, ili aktivni, kao i da li mršavite ili dobijate na težini. Kod žena se problemi sa štitastom žlezdom češće javljaju, i to uglavnom nakon trudnoće ili nakon menopauze. Saznajte zašto je to tako, kako da prepoznate prve simptome da biste reagovali na vreme.

Iako muškarci neretko imaju problema sa štitnom žlezdom, poremećaji funkcije ovog organa se značajno više dešavaju kod žena. Zašto je to tako? Ne postoji dovoljno precizan i naučno istražen odgovor, ali lekari su došli do toga da su uzrok ženski hormoni, odnosno, dominantan estrogen.

Kako nefunkcionisanje štitne žlezde utiče na žene?

Najčešći simptom poremećaja funkcionisanja ovog organa kod žena su problemi sa menstruacijom. Oni se javljaju i kod hipotireoze i kod hipertireoze, samo su simptomi drugačiji. 

Kod smanjene funkcije štitne žlezde, žene se suočavaju sa obilnim i bolnim menstruacijama. Osim toga, može dovesti i do kašnjena menstruacije, preskakanja više meseci – što žene u pedesetim godinama mogu pogrešno protumačiti, kao menopauzu. Međutim, upravo ovakvi problemi sa štitnom žlezdom mogu dovesti do rane menopauze, i to pre 40. godine.

Manjak proizvodnje hormona štitne žlezde, nažalost može prouzrokovati i probleme sa trudnoćom. Ovde je važno uzimati terapiju koju je prepisalo stručno lice, jer adekvatna terapija može rešiti problem sa održavanjem trudnoće, koji se javlja usled smanjene funkcije štitne žlezde.

Najčešći uzročnik hipotireoze je Hašimoto – bolest koja je autoimuna, ali je naš imunitet vidi kao pretnju i zbog toga on napada štitnu žlezdu, koja nakon toga biva oštećenja i smanjuje svoju produkciju. 

Pored terapija, važna je ishrana – ona treba da bude bogata jodom. A osim toga, postoje i suplementi koji pomažu štitinoj žlezdi da se vrati normalnoj produkciji hormona. Jedan od takvih proizvoda je i Strong Nature Tiroid.

Sa druge strane, prevelika proizvodnja hormona ove žlezde, takođe, može loše uticati na trudnoću i održavanje trudnoće. Zbog toga je važno da se i u tom slučaju posavetujete sa lekarom o terapiji koju ćete primenjivati.

Kako da tretirate simptome nefunkcionisanja štitne žlezde?

Ono što je neophodno je da se javite svom lekaru i pitate ga za mišljenje. Da li i kada da radite test i koliko puta treba da ga ponovite.

Lekar će prepisati terapiju u zavisnosti da li je funkcija štitne žlezde povećana ili smanjena. Postoje i druge preporuke za ovo stanje, kao što su operacija ili radiotalasi.

Ukoliko imate u porodici nekoga ko je imao probleme sa štitnom žlezdom, veće su mogućnosti da ćete i vi imati. Kada posumnjate na simptome menopauze – kao što su naleti vrućine i hladnoće, dobijanje na težini, promene raspoloženja, umor i nervoza, tada treba da se obratite lekaru za savet, jer to mogu biti i simptomi smanjene funkcije štitne žlezde.

Brinite o svom zdravlju na vreme!