Sezona je virusa, a svake godine nam se čini da oni mutiraju i postaju sve jači. Obaraju nas sa nogu i po nedelju dana, što značajno utiče na naš svakodnevni život. Zbog toga, smatramo da treba bolje da vas upoznamo sa prirodom virusom, jer je važno ući u srž svom neprijatelju kako bismo ga pobedili. Evo šta treba da znate o ovim mikroorganizmima.

Šta je cilj virusa?

Virusi su preživeli sve i nadživeće najverovatnije sve nas. Oni se u nauci ne smatraju živim bićem, već ćelijama kojima je potreban domaćin – osoba, živo biće, životinja – kako bi nastavila svoj “život” i generaciju.

Cilj svakog virusa je da se razmnožava, a cilj čoveka je da ove planove zaustavi. On je toliko sitan, a toliko snalažljiv i jak, da može napasti bilo koji unutrašnji organ. U čovekovoj ćeliji on nalazi svoj dom i širi svoju DNK, odnosno, širi viruse zbog kojih se razboljevamo. Razmnožavanje se dešava brzinom svetlosti i svi novi članovi imaju isti zadatak – dalje razmnožavanje.

Kako se prenose virusi?

Virusu je potreban živ organizam kako bi došao do čoveka, ali se mogu preneti i vodom, vazduhom (kašljanjem), hranom i slično. Kašljanje i kijanje su jedan od najčešćih načina prenošenja virusa. Zbog toga, svi koji imaju ove simptome treba da ostanu kod kuće.

Neki virusi mogu da napadnu i čoveka i životinju, pa nije redak slučaj da čovek i njegov ljubimac imaju isti virus.

Kako najefikasnije pobediti virus?

Kako biste sprečili njihovo razmnožavanje, potrebno je da u sezoni virusa vodite računa o imunitetu i da imate dovoljan broj belih krvnih zrnaca, koja su vaša prva linija odbrane. Ovo ćete učiniti tako što ćete se dobro hraniti, hranom koja je bogata gvožđem i vitaminama. Naravno suplemetni poput vitamina C, Selena Cinka, nisu na odmet – oni će vam pomoći da brže podignete sistem odbrane i da ona bude jača i brojnija.

Ipak, najveći neprijatelj virusa je vakcina. Ukoliko se na vreme vakcinišete, vaš imuni sistem će odmah prepoznati virus i znaće kako da reaguje na njega.

Kako se to dešava? U vakcini se, zapravo, nalazi mala količina virusa koja neće učiniti da se razbolimo, ali će našem telu obezbediti sve potrebne informacije o virusu.

Virus se ne leči antibioticima

Postoji razlog što su antibiotici stavljeni na listu medikamenata koji se uzimaju na recept. Oni su veoma značajni za naš organizam kada ga napadne neka bakterija. Međutim, ljudi često uzimaju antibiotik na svoju ruku, čak i kada dobiju virus, što ne bi smeli da rade. Antibiotik vam neće pomoći sa virusom, već će vam samo odmoći. Stvorićete rezistenciju na antibiotik i više neće postojati jednostavan način da se izborite sa bakterijama kada one napadnu vaš organizam.

Antibiotik ne može da ubije virus kao što može da ubije bakteriju, zbog toga je on od izuzetne važnosti za zdravlje čitave planete.

Protiv virusa se borimo jakim imunitetom i vakcinama. Želimo vam da ovih dana ostanete zdravi i savetujemo da izbegavate zatvorena mesta sa mnogo ljudi, poput gradskog prevoza, javnih ustanova, kafića i slično.