Štitasta žlezda je najveći endokrini organ u našem telu čija je „nadležnost” lučenje tiroidnih hormona. Oni su zaduženi za regulaciju metabolizma, tako da njihovo smanjeno ili povećano lučenje dovodi do niza zdravstvenih tegoba. Sličnost simptoma poremećaja štitaste žlezde sa onim koje izaziva užurban način života utiče da se ovi poremećaji teško prepoznaju. Sve nedoumice će otkloniti razgovor sa endokrinologom i nekoliko hormonskih analiza – T4 (tiroksin), T3 (trijodtironin) i TSH (tireostimulišući hormon hipofize). Potrebno je uraditi i ultrazvučni pregled štitaste žlezde da bi se utvrdilo eventualno postojanje cista i čvorova.

HIPOTIREOZA

Hipotireoza je oboljenje štitaste žlezde koje podrazumeva njenu smanjenu funkciju. To znači da su vrednosti T4 i T3 niske, a TSH visoke. Manjak hormona dovodi do gomilanja kilograma, mentalne usporenosti, pospanosti, opstipacije, suve kože, opadanja kose. Nadoknada hormona je imperativ, i to u tačno određenoj i kontrolisanoj dozi. Supstituciona terapija je i terapija za najčešći poremećaj štitaste žlezde – Hašimoto sindrom. Reč je o autoimunoj bolesti koja nastaje tako što imuni sistem greškom napravi autoantitela koja razaraju ćelije štitaste žlezde i kada unište dovoljno ćelija, ostaje se bez hormona koji se nadoknađuju doživotnom terapijom. Tiroid formula će upotpuniti vašu brigu o zdravlju štitaste žlezde. Preporučuje se svim osobama kojima je ustanovljena smanjena funkcija štitne žlezde, kako onima koji već uzimaju supstitucionu terapiju tako i onima kojima terapija još nije uvedena.

HIPERTIREOZA

Hipertireoza je povećano lučenje hormona T4 i T3. Gubitak kilograma uprkos pojačanom apetitu, lupanje srca, nervoza, nesanica, znojenje su karakteristični simptomi ovog oboljenja. Osim toga, više hormona loše utiče na funkciju svih mišića, pa i srčanog. Hipertireoza je jedan od uzroka osteoporoze. Lečenje se sprovodi određenim lekovima.

DEFICIT JODA

Oko 70-80% joda skladišteno je u štitastoj žlezdi. Štitasta žlezda ugrađuje jod u tiroidne hormone koji se zatim oslobađaju u cirkulaciju. Nedostatak joda je glavni uzrok uvećanja štitaste žlezde, a dovodi i do pojave cisti i čvorova. Jodiranje soli sprovodi se sa ciljem sprečavanja deficita ovog važnog mikronutrijenta. Izvori joda su još i morski plodovi, morske alge, beli luk, šargarepa, susam, spanać, ali i dijetetski suplementi.

Kako organizmu ne prija ni povećana ni smanjena funkcija štitaste žlezde, ona je pravi primer da je ključ u balansu. A taj ključ otvara vrata zdravijeg i kvalitetnijeg života.

 akcija