Sunce je simbol života i egzistencije. Ono nam šalje svetlost i toplotu, utiče na promenu dana i noći, na klimu. Bez njega bi zavladala tama i sva voda na planeti bi se trenutno zaledila. Ugasio bi se život.

SUNCE I BILJKE

Biljke koriste sunčevu energiju u procesu fotosinteze i pretvaraju je u hranu. Zato su sunčeva energija i biljke neophodni za opstanak svih drugih živih organizama na zemlji. Štetno dejstvo UV zraka se ispoljava i na biljkama. Dugotrajna izloženost suncu i izuzetno veliki intenzitet sunčeve energije dovode do disfunkcionalnosti biljaka i njihovog propadanja.

SUNCE I ČOVEK

Ljudi se ne mogu pohvaliti odgovornim ponašanjem prema prirodi. Uz to, automobili, kućni aparati i tehnička sredstva koja koristimo emituju štetne gasove koji doprinose razgradnji ozonskog omotača koji tako istanjen ne može da filtrira štetan UV spektar sunčevog zračenja. A on je odgovoran za nastanak raznih bolesti kože i njeno prevremeno starenje. UV zaštita je obavezna u dečijem uzrastu, osobama sa hroničnim oboljenjima kože, svima kojima je posao vezan za boravak na otvorenom.

Naglo i intenzivno izlaganje suncu na godišnjem odmoru uzrokuje akutno, a vremenom i hronično oštećenje kože. Zato je važno da se pre odlaska na more izlažemo blagom suncu u kraćem vremenskom intervalu. Postupna pigmentacija stvara zaštitni filter i smanjuje prodor UV zraka. BetaTen protekt priprema kožu za izlaganje suncu i pruža joj neophodnu zaštitu. Taj efekat obezbeđuje 1 kapsula na dan najmanje 2 nedelje pre odlaska na more.

Sunce je neophodno za sintezu vitamina D  koji doprinosi razvoju i zdravlju kostiju i zuba, pravilnom radu srca, mišića i nervnog sistema.

Sunčeva svetlost, više od bilo kog drugog prirodnog faktora, ispoljava blagotvorne efekte na čovekovo mentalno zdravlje. Naučna istraživanja su pokazala da je količina hormona serotonina u mozgu u korelaciji sa količinom sunčeve svetlosti u toku dana bez obzira na godišnje doba. Serotonin je odgovoran za dobro raspoloženje, koncentraciju, smirenost. Osim toga, izlaganje suncu povećava prag bola i umanjuje stres kod pacijenata u postoperativnom toku i sprečava pojavu depresije.

Ivo Andrić je zapisao: „U stvari, postoji samo Sunce, a sve što živi, diše, gamiže, leti, sja ili cvate, samo je odblesak tog Sunca, samo jedan od vidova njegovog postojanja. Sva bića i sve stvari postoje samo utoliko ukoliko u svojim ćelijama nose rezerve Sunčevog daha. Sunce je oblik i ravnoteža; ono je svest i misao, glas, pokret, ime.“