Znate da ćete bez tog viška kilograma biti zadovoljniji, osećati se bolje i lakše u sopstvenoj koži, imati više energije, biti manje skloni bolestima povezanim sa gojaznošću. Pokušavate da smršate, trudite se, odričete, pokleknete, pa opet nastavljate, a rezultata nema. Ili ga ima, ali samo kratko. Verovatno se pitate gde grešite, zašto vaš trud ne donosi uspeh? Pitanja je mnogo, a odgovori i rešenja na jednom mestu – u vama.

UZROCI GOJAZNOSTI

Gojaznost je epidemija savremenog doba. Njeni uzroci su loše prehrambene navike, preskakanje obroka, kasni obroci, prekomeran unos šećera i transmasti, nedovoljna fizička aktivnost, ako se uopšte i upražnjava. Jedemo potpuno nesvesno, vođeni navikama, emocijama ili prema časovniku, nezavisno od osećaja gladi. Upravo su ta nefokusiranost, kao i neprepoznavanje osećaja gladi i sitosti glavni uzroci neuravnoteženog odnosa prema hrani. A samo ravnoteža može da umiri i zadovolji.

KAKO DO URAVNOTEŽENOG ODNOSA PREMA HRANI?

Prvo je važno definisati cilj. I možda baš ovde, na početku, većina pravi grešku postavljajući kao cilj gubitak n kilograma. A gojaznost je simptom odnosno posledica lošeg životnog stila. Kada je fokus na simptomu, nema trajnih rezultata. Zato postizanje i održavanje zdravlja treba da bude ono što će usmeravati naše napore i trud.

Neophodno je dekodirati glad. Samo dve vrste gladi mogu da se zadovolje hranom – glad stomaka i glad tela (ćelija). Na prvu nam sugeriše osećaj praznine u želucu, a na drugu malaksalost i pad energije. Važno je, dakle, hraniti telo kada je fizički gladno.

Šta jesti i na koji način, nadovezuju se nova pitanja. Neophodno je kombinovati zdrave i nutritivno vredne namirnice, najbolje u svežem stanju. I izbaciti namirnice na koje postoji intolerancija jer usporavaju bazalni metabolizam što uzrokuje taloženje masnih naslaga. Preporučuju se manje porcije jela i puno salate za obrok. Doručak je najvažniji obrok i njegovo preskakanje nije prečica do vitke linije. Naprotiv. On treba da bude najbogatiji jer određuje sve ćelijske funkcije koje će se odvijati u organizmu tokom dana.

Važno je jesti polako i svesno, u sedećem položaju. Ne usput, s nogu ili okupirani sadržajem na elektronskim uređajima. Kada um nije prisutan tokom obroka, proces varenja je manje efikasan i uzrokuje stres probave zbog čega nastaju tegobe poput gasova  i nadutosti.

Za početak, pojedite nekoliko zalogaja potpuno svesno, a to znači obraćajući pažnju na izgled hrane, osećajući njene arome, zvuk dok je grizete… Budite uporni jer se vežbanjem stiče dobra praksa i brojne dobrobiti – popravlja se fizičko i psihičko zdravlje, smanjuje se stres, dolazi do regulacije telesne težine i nekontrolisanog prejedanja.

„Ono što vidiš u ogledalu – to nisi ti! Vidiš ono što si bio do sada. Sada je trenutak kada odlučuješ šta ćeš postati u budućnosti i šta ćeš u tom ogledalu videti sutra.”