Novogodišnja euforija stvara sjajan osećaj tokom kratkog predaha, kada uživamo sa svojim najdražima u filmovima, bogatim trpezama i društvu. Ipak, praznični kilogrami ostaju duže sa nama nego praznično raspoloženje, a posebno u regiji stomaka, kukova i struka. Nemojte da brinete, čašćavanje sebe slatkišima tokom ovog perioda se oprašta.

Sada je vreme da te ugljene hidrate polako skinete, evo i kako.

Tokom odmora se svi opustimo, izađemo iz svakodnevne rutine koja podrazumeva odlaske na posao, u školu, na fakultet, u teretanu i slično. Tada se u našem organizmu budi ogromna želja za hranom i za uživanjem u lenstvovanju. Naravno, kako bi se kilogrami skinuli, potrebno je redukovati ishranu, balansirano se hraniti, unositi sve potrebne vitamine, ali i vežbati.

Izbegavajte brzu i masnu hranu

Da, praznična trpeza je bila preukusna, ali njena draž je i u tome što je konzumiramo u jednom periodu godine, koji je posebno značajan. Ukoliko bi se ovakav način ishrane nastavio svakodnevno, ubrzo biste imali velikih problema i sa zdravljem i sa kilograma.

Grickalice su dobre za vas jer podstiču metabolizam da brže radi, ali potrebno je da izbegavate čipseve i slične visokokalorične i slane grickalice, već da konzumirate one sa puno vlakana, u malim porcijama, poput koštunjavog voća, ali i svežeg povrća, poput šargarepe.

Ukoliko vam je potrebna pomoć pri gubljenju telesne težine, Appetite & weight control može biti vaš saveznik u borbi protiv viška kilograma.

bowl-1850039_1920

Dajte sebi oduška

Nakon perioda opuštanja se nije lako odmah vratiti u top formu i zaboraviti na čokoladne torte, obilne ručkove i ukusne ugljene hidrate. Zbog toga, nije neophodno da odmah sasečete svu nekontrolisanu potrebu za hranom, već je sasvim u redu da pojedete nešto kalorično, ali u kontrolisanim porcijama.

Umesto naručivanja čitave pizze, okupite društvo i uzmite jedno parče za sebe. Na taj način ćete zadovoljiti svoju potrebu za junk food-om, a neće mnogo naštetiti vašoj kilaži, odnosno, nastavićete da gubite kilograme, jer ste smanjili unos ugljenih hidrata.

Čak i u strogim dijetama dozvoljen je cheat day, pa nije neophodno da budete previše strogi prema sebi.

Hranite se namirnicima koje su bogate nutrijentima

Posle prazničnih dana i odmora, prošetajte do pijace i kupite sveže voće i povrće, bademe, namirnice od celog zrna i obavezno ih uvrstite u svoju ishranu. Napravite raspored za doručak, ručak i večeru. Ujutru prirpemite jak doručak, pun proteina, a za ručak napravite balansirani tanjir sa proteinima, vlaknima, ali i zdravim ugljenim hidratima, kako bi organizam dobio sve potrebne sastojke za čitav dan.

Ovakav način ishrane donosi veliku količinu energije organizmu, pa nemamo osećaj da smo konstantno gladni. To se dešava kada unosimo hranu bogatu ugljenim hidratima i šećerom, pa dolazi do velikih oscilacija insulina u organizmu, što dovodi do ubrzog osećaja gladi nakon konzumiranja brze hrane.

U pravilnoj i zdravoj ishrani, kao i u mršavljenu vam može pomoći Zelena kafa, koja pomaže pri smanjenju telesne mase redukujući masno tkivo u organizmu.

gdeizaci-15