Časovnike smo vratili unazad, a da li je moguće godine? Ne baš, ali možemo učiniti da vreme bude na našoj strani. Otkrivamo tajne vitamina C koji se smatra „zlatnim standardom” među antioksidansima koji usporavaju starenje kože.

KAKO KOŽA STARI?

Mladalačko lice ima visoke jagodice, popunjene obraze i jasno definisanu liniju vilice što mu daje privlačan i vedar izraz. Čak i bez uticaja spoljašnjih faktora, koža sa godinama postaje manje prokrvljena, neelastična, prošarana borama. Vremenom se ćelije kože „umore” pa usporavaju proizvodnju kolagena, elastina, hijaluronske kiseline, lipida što dovodi do obrtanja „trougla lepote“ – jagodice se spuštaju, linija vilice se opušta, a uglovi usana okreću nadole – pa lice ima tužan i umoran izraz čak i kada smo odmorni, a ni šminka ga ne može ublažiti.

Daleko veći uticaj na starenje kože imaju spoljašnji činioci – pre svega, štetni spektar UV zraka, zagađenje, ali i neke loše navike poput pušenja, jednolične ishrane, nedostatka nege. Udruženi, dovode do prevremenog starenja kože.

VITAMIN C ZA MLADOLIK IZGLED KOŽE

Vitamin C koži obezbeđuje mlađi i svežiji izgled. Kako? Vitamin C je snažan antioksidans. A antioksidansi su molekuli sa sposobnošću neutralizacije izazivača štete na ćelijama tzv. slobodnih radikala. Ograničavajući njihove negativne efekte, vitamin C doprinosi da znaci starenja kože budu manje vidljivi.

Vitamin C deluje podsticajno na fibroblaste, ćelije kože koje stvaraju kolagen, pa će koža biti čvršća i izgledati mlađe.

Svakodnevna nega kvalitetnim preparatima na bazi vitamina C pruža koži odmoran i blistav izgled.

Hraneći se namirnicama bogatim antioksidansima brinemo i o svojoj koži. Neke od njih su mahunarke, zeleno lisnato povrće, riba, orašasti plodovi, voće i povrće žute i narandžaste boje.

Međutim, jednoličnu ishranu često pravdamo manjkom vremena, a nije zanemarljiv ni nedostatak svesti o značaju zdrave i raznovrsne hrane. Čuvanje namirnica u frižideru ili dugotrajno kuvanje znatno smanjuje količinu vitamina C u njima, a izloženost stresu povećava njegov gubitak iz organizma. Sve su to razlozi koji nameću potrebu unosa vitamina C putem dodataka ishrani.

Koža je živi organ – ona se menja, pamti, pokazuje emocije, ima svoje potrebe. Uz pažnju kakvu zaslužuje, blistaće punim sjajem, bez obzira na godine.