Put mršavljenja je put kojim se često ide. Istraživanja su pokazala da prosečna osoba isproba oko 60 dijeta tokom svog životnog veka. Ako postoji idealna, to je ona koja menja odraz u ogledalu i podržava zdravlje. Pronađite svoj zdrav put do manje kilograma! I obavezno ponesite uverenje da ste dorasli izazovu, realna očekivanja i strpljenje.

9 LAKIH KORAKA

Smanjite očekivanja! Nemojte stremiti nedostižnom. Umesto toga, nadajte se najboljem, ali očekujte moguće. Nagradite sebe za svaki pomak. Istrajte uprkos bezvoljnosti i padu motivacije. „Olabavite“ opsednutost izgledom i razvijte opušteniji odnos prema dijeti. Ne morate ništa, a možete sve!

Vodite dnevnik ishrane! Beležite šta, koliko, kada i zašto jedete. Saznaćete dosta o svojim navikama u ishrani.

Napravite plan! Definišite kog tačno ponedeljka krećete na dijetu, „uskoro” neka dobije konkretan datum. Recite to nekom bliskom jer izgovorena namera više obavezuje. Zapišite svoj cilj, stavite ga na vidno mesto, da bude podsetnik i motivacija. Neka prvi cilj bude gubitak 10 % od početne telesne mase imajući u vidu da je optimalno mršaviti do 3 kg mesečno.

Dijetalni jelovnik! Birajte sezonsku i sveže pripremljenu hranu. Namirnice koje ubrzavaju metabolizam i donose sitost. Nezaobilazne na dijetalnom meniju su grejpfrut, tikvice, krastavac, jabuke, jagode, borovnice, orašasti plodovi, riba, mahunarke, zeleni čaj, voda, mleko, jogurt sa probiotikom… Ne odričite se kvalitetnih masti – laneno, maslinovo i kokosovo ulje tope masno tkivo.

Raspored obroka! Pored izbora namirnica, veoma je važno da „tempirate” svoje obroke. Doručkovati je najbolje 1 h nakon ustajanja, ručak 5 h nakon doručka podstiče gubitak suvišnih kilograma, a večera bi trebalo da bude pre 19 h. Dve užine, u 11 h i 16 h, regulišu nivo šećera u krvi i obezbeđuju energiju do ručka i večere. Appetite control pre obroka stvara osećaj sitosti duže vremena pa je i unos kalorija tokom dana redukovan.

Promenite navike u ishrani! Redovni obroci su imperativ. Ne preskačite doručak, a 20 minuta pre njega popijte zelenu kafu. Hlorogene kiseline iz ekstrakta zelene kafe podstiču korišćenje deponovanih masnih naslaga kao izvora energije što utiče na gubitak masnog tkiva. Zaboravite na kasnu večeru jer utiče da se masne ćelije „ugoje”. Jedite svesno i sporije žvaćite hranu jer se tako postiže brži osećaj sitosti.

Vežbajte! Ovaj važan sastojak zdravog života će najpre uticati na vašu energiju, raspoloženje i san. Treba da znate da se vežbanjem prvo eliminiše nazdravo masno tkivo koje se nakuplja oko unutrašnjih organa, a potkožno masno tkivo, koje smatramo neprivlačnim i koga želimo da se otarasimo preko noći, će ipak ostati još neko vreme. Budite istrajni i trud će dati željeni rezultat.

Trikovi za mršavljenje! Ukoliko pre odlaska u nabavku pojedete voće, šanse da kupite nezdravu hranu se smanjuju za 30%. Prilikom kupovine plaćajte kešom umesto karticom, manje ćete trošiti na slatkiše i grickalice. Kada osetite glad, popijte čašu vode. Zabavite se i trošite kalorije skakanjem na trambolini (240 kalorija), vojničkim marširanjem (480 kalorija), kupanjem kućnog ljubimca (260 kalorija). Naučite tehniku dubokog disanja. Odlična je za opuštanje i smanjenje nervoze zbog koje često posežemo za hranom i kada nismo gladni.

Zbogom yo-yo efektu! Hrana nije lek za emotivne probleme. Rezultati dijete neće biti kratkog daha ako čujete svoj unutrašnji glas i suočite se sa neprijatnim osećanjima. 

Šekspir je rekao da je ljudsko telo park u kojem je volja glavni vrtlar. Zasucite rukave i na posao!