Nivo fizičke aktivnosti po pravilu opada sa dolaskom hladnih dana. Loše vreme često koristimo kao izgovor za neodlazak na treninge zaboravljajući da redovno vežbanje popravlja zdravlje i raspoloženje. Ako vam je potrebna motivacija za pokret, nastavite sa čitanjem…

VEŽBANJE SMANJUJE STRES

Svi smo izloženi stresu, ali su reakcije na njega različite. Vežbanje podstiče proizvodnju hormona koji ublažava reakciju mozga na stres što utiče na staloženost u nošenju sa svakodnevnim obavezama, ali i na kvalitet odnosa sa drugima. Fizička aktivnost povećava nivo energije, pa su produktivnost i efikasnost na poslu na višem nivou. A ako vam ponestane inspiracije, odlučite se za šetnju ili trčanje, odličan su podstrek za nove ideje i kreativno razmišljanje. Vitamin C smanjuje umor i iscrpljenost i doprinosi normalnoj funkciji nervnog sistema.

VEŽBANJE POBOLJŠAVA MEMORIJU

„Održavati telo u dobrom zdravlju je obaveza jer u suprotnom nećemo moći održati moćan i bistar um.“ Fizička aktivnost intenzivira strujanje krvi pa više kiseonika stiže do mozga koji je njegov najveći potrošač u organizmu. Neuroni aktivnije komuniciraju, što poboljšava koncentraciju za vreme i nakon treninga. Raste nivo supstanci u mozgu koje štite i obnavljaju moždane ćelije i doprinose stvaranju novih. To poboljšava memoriju i sposobnost usvajanja novih znanja.

VEŽBANJE PODMLAĐUJE

Sa godinama, površinski sloj kože se isušuje i zadebljava, dok srednji sloj postaje tanji gubeći elastičnost. Kod osoba koje redovno vežbaju, ovi efekti su manje izraženi, a koža izgleda dosta mlađe. Mehanizam podmlađivanja se dovodi u vezu sa povećanim prisustvom miokina, proteina koji proizvode mišići kada su napregnuti i koji jača međućelijske veze. Koenzim Q10 + Acetil-L-karnitin povećava elastičnost kože i usporava proces starenja.

VEŽBANJE UTIČE NA GENE

Kombinacija fizičkih i psihičkih aktivnosti zaustavlja negativne procese u organizmu, smanjuje rizik od infekcija, upala i mnogih oboljenja. Nasleđena struktura gena nije nepromenljiva, pa zdravi stilovi života čiji je sastavni deo redovna fizička aktivnost (joga, meditacija, taj-či) mogu da neutrališu loše nasleđe.

Nadamo se da će ovi razlozi biti jači od svakog izgovora za odustanje od rutine čiji je značaj za telo i duh neprocenjiv.