Vitamin D3 se sa razlogom spominje u poslednje vreme, kao značajan vitamin za ojačanje imuniteta i opšteg zdravlja. Doprinos koji on ima u jačanju imuniteta je značajan, posebno kada je organizam već pod infekcijom. Njegova druga važna funkcija je kontrola kalcijuma u krvi zbog čega ga koristimo za ojačanje kostiju.

Kada kažemo vitamin D, svi odmah pomisle na prirodan način za stvaranje (sintezu) ovog vitamina, a to je sunčanje. Koža ga proizvodi kada dođe u kontakt sa sunčevim zracima. Iako ovo jeste najprirodniji način, sunčevi zraci su postali opasni za našu kožu. Zbog toga je tokom leta obavezna SPF krema kako bismo izbegli kožne melanome, a krema sprečava stvaranje vitamina D.

Ipak, postoje i drugi načini za njegov unos, kroz hranu ili suplemente.

Benefiti vitamina D3

Vitamin D je neophodan organizmu u cilju sprovođenja kalcijuma. Ukoliko imate manjak vitamina D, telo nije sposobno da ga uzme iz hrane, pa ga uzima iz kostiju. Ovo dovodi do slabljenja i lakog lomljenja kostiju, kao i osteoporoze.

Značajna uloga je u zaštiti od virusa i bakterijskih infekcija. Istraživanja pokazuju da se odlično pokazao u borbi sa akutnim respiratornim infekcijama, kao i pneumonijama. 

Kovid i vitamin D3

Sigurno ste primetili da lekari uvek daju ovaj suplement u procesu lečenja kovid infekcije. Zašto je to tako? Svakom pacijentu se preporučuje svakodnevna doza od 2000IU D3.  Rađene su studije koje pokazuju da je njegova koncentracija u serumu smanjena kod kovid pozitivnih pacijenata u odnosu na zdrave. 

Pokazalo se da pacijenti koji imaju nivo vitamina D3 u serumu <75 nmol/L imaju veći rizik da obole od kovida i imaju teže simptome bolesti. Neke studije su prikazale da što je niži nivo vitamina D3 u krvi, veća je smrtnost. Ove studije su još u fazi ispitivanja i nisu došle do konačnog dokaza navedenih teza, što se očekuje u narednom periodu.

Da li nam treba ako smo zdravi?

Vitamin D3 se može unositi u dnevnoj dozi 800IU, bez obzira da li imate infekciju ili ne. Razlog tome je što smo svi u određenom deficitu za ovim vitaminom, neko manje, neko više, a navedena doza je bezbedna za sve koji su u manjem deficitu.

Najpraktičnije je unositi ga suplementacijom tokom cele godine. Možete ga piti bez prekida u trajanju od tri meseca, pa mesec dana napraviti pauzu. Nakon toga, možete ponovo otpočeti ciklus od tri meseca.

Preporuka je da pre primene proverite nivo vitamina D u krvi, kako bi vam lekar odredio pravu dozu i dužinu primene. 

Preporučuje se da se uzima uz hranu koja je bogata mastima, jer je u njima rastvoriljiv.