Ovas spada u najzdravije žitarice na svetu. Ostavićemo vam malo vremena da ponovo pročitate prvu rečenicu i pustite da uđe u vaš sistem. Zašto? Zato što su zdravstveni benefiti ovog zrna ogromni, a mnogi ih ne koriste u svojoj ishrani, iako su jednostavne za pronaći, a što je još važnije – izuzetno povoljne.

Ovsene pahuljice su od celog zrna i ne sadrže gluten. Pomažu pri gubljenju telesne težine, ali i kod visokog krvnog pritiska, smanjuje koncentraciju šećera u krvi i štiti od raznih bolesti srca.

Nutritivna vrednost pahuljica

One su veoma nutritivne i bogate vitaminima i mineralima koje telo traži. U 78 grama (pola šolje) suvih ovsenih žitarica ima 51 gram ugljenih hidrata i 13 grama proteina i samo 303 kalorije.

Mogu značajno doprineti u procesu mršavljenja, jer su hranljive, ali i utiču na poboljšanje rada digestivnog trakta. To je zato što u sebi sadrže beta-glukan, koji doprinosi osećaju sitosti i smanjuje nivo lošeg holesterola u krvi.

Prevencija od bolesti srca

Ipak, najznačajnija zdravstvena uloga ovih žitarica je što doprinose boljem radu srca i zdravim krvnim sudovima. Cela zrna su bogata antioksidantima, što dovodi do boljeg protoka krvi i smanjenja oksidacije u organizmu.

Bolesti srca su jedna od najčešćih oblika bolesti današnjice, pa moramo da uradimo sve tokom prevencije istih, kako bismo produžili životni vek i imali kvalitetan život. Primarni razlog za bolesti srca je visok nivo holesterola u krvi. Isti beta-glukan koji omogućava dobru probavu, optimizuje nivo holesterola u krvi, a posebno lošeg holesterola.

Ukoliko je visok nivo LDL holesterola u krvi, dolazi do oksidacije sa slobodnim radikalima i zapaljenja arterija, što dalje dovodi do srčanih udara i šlogova. Beta-glukan iz ovsenih pahuljica smanjuje rizik da se ovo dogodi.

Smanjuje nivo šećera u krvi

Takođe, jedna od čestih bolesti današnjice je dijabetes tipa II, koji se manifestuje kroz značajno povišen šećer u krvi. Ovsene pahuljice mogu pomoći da se nivo šećera u krvi smanji, posebno kod ljudi koji imaju prekomernu telesnu težinu, ili imaju dijabetes tipa II.

One pomažu ćelijama da povećaju senzitivnost na insulin, što dovodi do smanjenja nivoa šećera.

Neguje kožu

Ovsene žitarice se nalaze u velikom broju proizvoda za negu kože. Njihova najveća benefit je u smanjeju iritacija i svraba, a 2003. godine odobrene su od strane svetskih farmaceuta kao legitiman i legalan sastojak koji pomaže nezi kože.

Najčešće se koristi kod simptoma ekcema i apliciraju se direktno na kožu. Nema posebnih benefita za kožu od ovsenih pahuljica koje unosima putem hrane. Ukoliko imate suvu kožu, onda je ovo savršen sastojak za vas, jer će smanjiti nadraženost i svrab koji se često javlja kod dehidrirane kože.

Kako vi najčešće jedete ovsene pahuljice? I da li ste znali za ove brojne benefite? Pišite nam na FB stranici u komentarima.