Kada su zglobovi zdravi, pokret ne boli koliko god izazovan bio. Tada uživamo u šetnji i rekreaciji. A kada zglobovi bole, „škripe“, otiču pati naše telo i kvari se raspoloženje. To su signali koji se ne smeju ignorisati.

HRSKAVICA – PRIRODNI AMORTIZER

Hrskavica je sunđerasta masa koja oblaže zglobove i sprečava trenje između kostiju. Ona je zaslužna za mobilnost svakog zgloba – od onih u prstima šake do zgloba kuka. Sa godinama se smanjuje debljina i elastičnost zglobne hrskavice, pa tako skoro svaka druga osoba starija od 45 godina ima povremenu ili hroničnu nelagodnost u pojedinim zglobovima. Usled istrošene hrskavice, dolazi do direktnog kontakta između kostiju. To izaziva bolove, otežane i ograničene pokrete. Vremenom ovo trenje trajno oštećuje zglob.

KAKO SAČUVATI ZGLOBOVE?

Zdravim navikama! Sve što se ne koristi propada, tako je i sa zglobovima. Pravilna, umerena i prilagođena fizička aktivnost jača mišiće oko zglobova i ublažava, čak otklanja bol. Plivanje, akvabik ili taj či su pravi izbor za hobi.

Minerali kalcijum, magnezijum i bor, vitamin E, omega 3 masne kiseline doprinose zdravlju kostiju i zglobova, pa u jelovnik uvrstite namirnice koje ih sadrže. Neke od njih su mahunarke, orašasti plodovi, zeleno povrće…

Kako bi se hrskavica što duže očuvala u optimalnom fiziološkom stanju, ali i pospešila njena regeneracija neophodan joj je glukozamin. On je hrani, vraća joj vitalnost, zaustavlja dalju degeneraciju, ublažava bol, povećava obim pokreta, a sve to bez iritacije želuca jer se dobro podnosi. Važno je da se sa njegovom upotrebom počne na vreme, pre nego što hrskavica propadne. Kontinuirana upotreba od najmanje tri meseca bitno poboljšava kvalitet svakodnevnog života.

Čovek je mlad i zdrav onoliko koliko mu je telo pokretljivo. Pred ovom činjenicom, svaki izgovor je neopravdan. Zato – pokret!!!