„Ako je zima, nije lav!“, napisao je čika Jova Zmaj. A većina baš tako doživljava dolazak hladnih dana – kao nešto od čega se treba sakriti u toplinu zatvorenih prostora. Svoje aktivnosti uslovljavamo vremenskim prilikama propuštajući mnoge koristi boravka na otvorenom.

IMUNITET

Boravak napolju nas čini otpornijim jer se povećava broj ćelija koje nas štite od infekcija. Zabluda je da hladnoća smanjuje snagu imunološkog sistema. Za to su odgovorni neaktivnost, stres, izloženost virusima koji su najbrojniji u zatvorenim i slabo provetrenim prostorima.

METABOLIZAM

Kalorijski unos raste sa dolaskom hladnih dana. Praktikovanje šetnje, najbolje nakon obroka, ubrzava metabolizam. Naime, aktiviraju se masne ćelije koje troše kalorije kako bi se održala toplota tela.

SINTEZA VITAMINA D

Svega 10 minuta izloženosti prirodnom svetlu dovoljno je za sintezu vitamina D. Osim što pospešuje apsorpciju kalcijuma, vitamin D podstiče proizvodnju serotonina, hormona dobrog raspoloženja.

I JOŠ…

Pokret podstiče cirkulaciju krvi i snabdevanje ćelija kiseonikom i nutrijentima. Omiljena je „hrana” zglobovima. Brzom šetnjom ili trčanjem ćete osnažiti i oblikovati telo, a srce održavati u formi. Preporuka je da zagrevanje i završno istezanje ipak odradite u zatvorenom. Hladan vazduh će pročistiti disajne puteve, ali i kožu jer sprečava izlučivanje sebuma koji zatvara pore. Stalni rad za računarom i veštačko osvetljenje slabe očni fokus. Oči se najlepše odmaraju na prirodnom svetlu. Lek za umor i rasejanost, ali i izvor novih ideja pronaći ćete pod otvorenim nebom.

Zima nije da se posmatra iz toplog. Priđite bliže, doživite je na njenom terenu. Uostalom, šta su crveni obrazi u poređenju sa energijom i zabavom koje je spremna da nam pruži?