Koenzim Q10 + Acetil-L-karnitin, 30 kapsula

870,00 din

PREPORUČUJE SE KOD:

za pravilan rad srca i krvnih sudova 65%
kod problema sa pamćenjem i senilnošću 60%
sportistima 55%
u stanjima stresa i povećanih fizičkih i psihičkih napora 50%
pušačima 45%
starijim osobama 40%
za povećanje elastičnosti i usporavanje starenja kože 35%
Kategorija:

Opis

50mg Koenzima Q10; 500mg Acetil-l-karnitin hidrohlorida

Koenzim Q10 je supstanca prirodno prisutna u mitohondrijama, delovima ćelija koji predstavljaju centre za proizvodnju energije i njeno korišćenje u metaboličkim procesima. Međutim, sposobnost organizma da sintetiše koenzim Q10 uslovljena je starenjem, pa nakon dvadesete godine njegova koncentracija u tkivima počinje da se smanjuje. Iz tog razloga je potrebno ovaj nedostatak nadoknaditi putem hrane, odnosno dodataka ishrani. Različita patološka stanja u organizmu i upotreba lekova (npr. u terapiji snižavanja holesterola), značajno povećavaju potrebe organizma za ovim mikronutrijentom.

Zašto je koenzim Q10 ovako značajan?

 • neophodan je za normalno funkcionisanje srca i krvnih sudova – doprinosi održavanju optimalnog krvnog pritiska, integriteta endotela krvnih sudova, kao i sprečavanju oksidacije LDL holesterola koji igra značajnu ulogu u patogenezi ateroskleroze;
 • ima jedinstvenu ulogu u procesima proizvodnje energije u ćelijama (energetskom metabolizmu);
 • snažan je antioksidans – štiti ćelije od štetnog delovanja slobodnih radikala. Alkohol, duvanski dim, lekovi, infekcije, zračenja, toksini, neadekvatna ishrana, doprinose prekomernom stvaranju slobodnih radikala koji dovode do oštećenja ćelijskih funkcija, starenja i oksidativnog stresa koji je uzročnik brojnih hroničnih bolesti.
 • pomaže u regeneraciji drugih antioksidanasa (Vitamin E, vitamin C).

Acetil-l-karnitin je acetil estar aminokiseline l-karnitina. Ima slične funkcije u organizmu kao i l-karnitin ali se mnogo brže i efikasnije apsorbuje od njega. Učestvuje u procesima proizvodnje energije poreklom iz masti. Strarenjem se smanjuje njegova koncentracija u organizmu pa je poželjna dodatna suplementacija u formi dodataka ishrani. Donor je acetil grupe pa iz tog razloga učestvuje u procesima regeneracije acetil-koenzima A i stvaranja acetil-holina. Acetil koenzim A učestvuje u velikom broju biohemijskih reakcija, a jedna od njegovih glavnih uloga u organizmu je učešće u procesima stvaranja energije. Acetil-holin je važan neurotransmiter, pa na taj način acetil-l-karnitin ima ulogu u poboljšanju kognitivne funkcije i memorije.

Koenzim Q10 i acetil-l-karnitin su snažni antioksidansi koji potenciraju međusobno delovanje. Njihovim kombinovanjem postiže se maksimalna iskoristljivost obe supstance i njihova efikasnost u brojnim biohemijskim procesima u kojima zajedno učestvuju, pre svega u stvaranju energije i podizanju njenog nivoa u organizmu.

STRONG NATURE KOENZIM Q10 + ACETIL-L-KARNITIN je dodatak ishrani koji je namenjen očuvanju zdravlja srca i krvnih sudova na bazi acetil-L-karnitina i koenzima Q10.

KOENZIM Q10 + ACETIL-L-KARNITIN se preporučuje: 

 • kod problema sa pamćenjem i senilnošću (posebno kod starijih osoba)
 • za pravilan rad srca i krvnih sudova
 • kao pomoć u terapiji Alchajmerove bolesti
 • sportistima
 • u stanjima stresa i povećanih fizičkih i psihičkih napora
 • pušačima
 • starijim osobama
 • za povećanje elastičnosti i usporavanje starenja kože

Odrasli: 1-2 kapsule dnevno.

Proizvod se ne preporučuje deci, trudnicama, dojiljama, kao ni osobama preosetljivim na bilo koji od sastojaka proizvoda.

Broj i datum upisa u bazu Ministarstva zdravlja Republike Srbije: 9173/2021 od 27.06.2021. god.