Vitamin D3 4000 IU, 30 kapsula

30 mekih kapsula

640,00 din

100 µg Vitamina D3 u ekstra devičanskom maslinovom ulju


Za zdrave kosti, zube i mišiće 65%

Za optimalno iskorišćenje kalcijuma i fosfora 55%

Za normalnu funkciji imunog sistema 45%

Kategorije: ,

Opis

Vitamin D (kao holekalciferol) – 100 µg

STRONG NATURE VITAMIN D3 2000 IU je hrana za posebne medicinske namene na bazi vitamina D u ekstra devičanskom maslinovom ulju.

Vitamin D3 utiče na gotovo sve vitalne procese u organizmu, zbog čega se smatra i prohormonom. Spada u grupu liposolubilnih jedinjenja, što znači da su za njegovo rastvaranje i resorpciju neophodne masti. U bubrezima se pretvara u svoj aktivni oblik – kalcitriol.

Osnovna fiziološka uloga vitamina D jeste regulacija koncentracije kalcijuma i fosfata u krvi. On povećava njihovu resorpciju na nivou digestivnog trakta i smanjuje njihov gubitak na nivou bubrega. Povećava ugradnju kalcijuma u koštani materijal, te se smatra neophodnim za rast i kalcifikaciju kostiju i zuba. S obzirom da  je kalcijum odgovoran za rad gotovo svake ćelije u našem organizmu, zaključak je da je i vitamin D neophodan za sve vitalne funkcije na nivou ćelije.

Najznačajniji prirodni izvor vitamina D jeste naša koža, u kojoj nastaje iz provitamina pod dejstvom UV sunčevih zraka. Ukoliko organizmu nedostaje vitamina D, kalcijum unet hranom se ne može resorbovati, što dovodi do mobilizacije kalcijamu iz kostiju. Kao posledica toga javlja se rahitis kod dece, a kod odraslih osteomalacija (omekšavanje kostiju) i osteoporoza (gubitak koštane mase).

Vitamin D doprinosi:

  • Očuvanju normalnih kostiju, zuba, mišića
  • Normalnoj funkciji imunog sistema
  • Normalnom iskorišćenju kalcijuma i fosfora

Preparat se preporučuje za potrebe ishrane kod:

  • Osteomalacije i osteoporoze
  • Hipoparatireoidizma
  • U cilju sprečavanja nedostatka vitamina D kada postoji rizik od malapsorpcije
  • U slučajevima nedostatka vitamina D kod zdravih osoba koje nemaju poremećaj resorpcije

Odrasli: 1 kapsula dnevno

Ne preporučuje se deci, trudnicama, dojiljama, u slučaju hiperkalcemije i/ili hiperkalciurije, postojanja kamena u bubregu, teškog bubrežnog oboljenja, kao ni osobama preosetljivim na bilo koji od sastojaka proizvoda.  Ukoliko su prepisani i drugi preparati koji sadrže vitamin D, treba uzeti u obzir dozu koja je zastupljena u ovom preparatu.

Tokom dugotrajne primene preparata, potrebno je redovno praćenje koncentracije kalcijuma u serumu i urinu, kao i provera funkcije bubrega.

Ne preporučuje se istovremena primena preparata sa: kardiotoničnim glikozidima (zbog povećanja njihove toksičnosti), glukokortikoidima (smanjuju dejstvo vitamina D3), tiazidnim diureticima (povećan rizik od hiperkalcemije), lekovima za sniženje visokog krvnog pritiska.

Preporučena dnevna doza ne sme se prekoračiti. Proizvod nije namenjen za parenteralnu primenu.

Proizvod nije zamena za raznovrsnu ishranu i zdrav način života.

Čuvati na temperaturi do 25°C, zaštićeno od svetlosti i vlage, van domašaja dece.

Broj i datum upisa u bazu Ministarstva zdravlja Republike Srbije: 19088/2021 od 30.06.2021. god.

Proizvod se mora koristiti pod medicinskim nadzorom.

Proizvod nije pogodan za upotrebu kao jedini izvor hrane populaciji kojoj je namenjen.